A 10-a editie a Clasificarii NICE va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2012

Clasificarea NICE este sistemul de clasificare al bunurilor si serviciilor in scopul inregistrarii marcilor. Cererile de inregistrare marci depuse dupa data de 1 ianuarie 2012 vor trebui completate in concordanta cu editia a 10-a a clasificarii NICE.

A 10-a editie a clasificarii include schimbari referitoare la transferul bunurilor si serviciilor dintr-o clasa in alta, adaugarea de noi produse unei clase, stergerea altora sau schimbari in descrieri. De exemplu, anumite produse din clasa 9 (care in editia a 9-a ajunsese sa cuprinda produse de natura foarte disparata) au fost mutate in alte clase.

Cateva exemple despre schimbarile aduse de a 10-a editie a Clasificarii NICE:

  • Clasa 1: includerea anumitor aditivi pentru industria alimentara;
  • Clasa 3: includerea deodorantelor pentru oameni sau pentru animale si preparate pentru parfumarea camerelor
  • Clasa 5: includerea suplimentelor alimentare (menite sa suplimenteze o dieta normala sau sa aiba beneficii asupra sanatatii) si inlocuitori alimentari, mancare dietetica si bauturi, adaptate pentru uz medical sau veterinar;
  • Clasa 7: includerea masinilor automate de distributie (anterior cuprinse in Clasa 9)
  • Clasa 9: includerea compact discurilor, DVD-urilor si a altor suporturi media digitale ca si a softerware-ului;
  • Clasa 28: includerea aparatelor de jocuri si divertisment adaptate pentru utilizarea cu un ecran extern sau monitor (anterior in clasa 9)
  • Clasa 36: includerea inchirierii sau cumpararea prin finantare in leasing.

A 9-a editie a Clasificarii NICE care este valabila in prezent va continua sa se aplice pentru toate cererile depuse inainte de 1 ianuarie 2012. Nu se va face o reclasificare ca urmare a intrarii in vigoare a celei de a 10-a clasificari a bunurilor si serviciilor pentru cererile existente completate inainte de 1 ianuarie 2012 (sursa: WIPO )

Slide to Unlock – brevetat de Apple

Oficiul American de Brevete si Marci a acordat companiei Apple un brevet care ii permite acesteia protejarea “Deblocarii unui dispozitiv prin realizarea unor gesturi de deblocare a imaginii”. Cererea de brevet a fost depusa in anul 2009, acesta fiind descris ca “un dispozitiv cu ecran sensibil la atingere poate fi deblocat prin gesturi realizate pe acest ecran”.
Urmare acordarii acestui brevet, nimeni nu va mai putea folosi popularul – Slide to Unlock – fara a incalca brevetul Apple. Comentatorii sunt de parere ca Apple si-a ales cu grija tintele pentru litigiile asupra brevetelor, acest nou brevet asupra simplului dispozitiv de deblocare permitandu-i sa actioneze cu succes in instanta orice producator de dispozitive care utilizeaza Android. (sursa: 9to5Mac )

Razboaiele brevetelor ar putea remodela piata smartphone-urilor

Victoria partiala a Apple Inc. de la sfarsitul saptamanii trecute intr-o batalie juridica asupra brevetelor smartphone, i-a facut pe unii investitori sa se intrebe despre riscurile potentiale pe care le pot avea companiile care dezvolta telefoane bazate pe sistemul de operare Android al celor de la Google.

Saptamana trecuta U.S. Trade Commission a dat o hotarare prin care a stabilit ca HTC Corp. a incalcat doua dintre brevetele Apple  referitoare la smartphonuri. HTC intentioneaza sa atace in instanta aceasta hotarare, care nu este definitiva.

In timp ce investitorii incearca sa intrevada viitorul solutiilor juridice, un lucru pare sa fie clar: sistemul Android, care s-a vandut ca painea calda in ultimele luni, pare destul de vulnerabil in ceea ce priveste domeniul proprietatii intelectuale. Si acest lucru poate afecta planurile de viitor ale producatorilor de telefoane mobile. Potrivit analistului Ashok Kumar  – Rodman & Renshaw, dezvoltatorii Google Android par a avea cea mai slaba pozitie de brevetare din industria de smartphone-uri.

Dupa ultimele date – Google ar avea 600 brevete, fata de 4000 Apple sau 17000 Microsoft. (sursa: Market Watch)

Despre marci, indicatii geografice si simboluri folosite

Marca, asa cum e definita in legea marcilor 84/1998 – republicata in anul 2010, poate fi orice semn susceptibil de reprezentare grafica, cum ar fi: cuvinte, inclusiv nume de persoane, desene, litere, cifre, elemente figurative, forme tridimensionale si, in special, forma produsului sau a ambalajului sau, culori, combinatii de culori, holograme, semnale sonore, precum si orice combinatie a acestora, cu conditia ca aceste semne sa permita a distinge produsele sau serviciile unei intreprinderi de cele ale altor intreprinderi.
Simbolul ® (registered trade mark) – este o sigla care semnifica ’’marca inregistrata’’. Doar titularii marcilor inregistrate pot sa-l utilizeze. Serveste de asemenea sa avertizeze publicul ca o marca este inregistrata si ca titularul ei revendica faptul de a avea dreptul de marca asupra ei. Nu este un semn pus de catre stat, ci este pus daca doreste de catre insusi titularul marcii.
TM (trademark = marca de comert) – in Statele Unite utilizarea acestor semne nu este reglementata de legi federale (pot fi reglementate de legi locale, statale sau straine). Acest simbol indica de obicei ca o parte reclama drepturi asupra unei marci si este folosit inainte de obtinerea unei inregistrari federale.
SM (service mark = marca de servicii) – Marca de servicii (SM) este un semn utilizat de catre intreprinderi care furnizeaza servicii, de exemplu hotelurile, restaurantele, companiile aeriene, agentiile de voiaj, etc., in scopul distingerii serviciilor lor de cele ale altor intreprinderi. Marcile de servicii au aceeasi functie ca si marcile de comert, singura diferenta fiind ca ele se aplica serviciilor si nu produselor sau marfurilor.
Indicatia geografica este denumirea care serveste la identificarea unui produs originar dintr-o tara, o regiune sau o localitate a unui stat, in cazurile in care o calitate, o reputatie sau alte caracteristici determinate pot fi in mod esential atribuite acestei origini geografice. Indicatia geografica este o mentiune care precizeaza ca un anumit produs provine dintr-o arie geografica determinata.
O categorie particulara de indicatie geografica este denumirea de origine. Produsele carora se aplica au anumite calitati si aceste calitati sunt datorate in mod esential sau exclusiv locului de origine (regiunii in care au fost produse). De exemplu producatorii de roquefort sustin ca gustul acestei branze este datorat faptului ca este pastrata si preparata in pivnitele regiunii Roquefort. Acesta este singurul motiv pentru care branza dobandeste gustul sau atat de caracteristic si celebru. Daca aceeasi metoda de fabricatie ar fi utilizata intr-o alta regiune, nu s-ar obtine roquefort, ci o branza cu un gust diferit.